Новини кіно та ТБ

“Битва за Україну”, “Носоріг” і не тільки: українські фільми-тріумфатори 2022

today21 Грудня, 2022 96

Background
share close

Незважаючи на широкомасштабну війну в Україні, 2022-й виявився дуже успішним для українських картин, які брали участь у міжнародних кінофестивалях. Серед переможців та призерів “Носоріг” Олега Сенцова, “Памфір” Дмитра Сухолиткого-Собчука, “Битва за Україну” Андрія Зайця та інші. Які українські картини оцінило міжнародне журі – читай у нашому матеріалі.

“Носоріг” Олега Сенцова

Відома картина режисера Олега Сенцова “Носоріг” визнана найкращою на польському фестивалі Lubuskie Lato Filmowe, що відбувся у Лагуві. “Носоріг” отримав гран-прі фестивалю — “Золоте гроно”. Олег Сенцов прокоментував перемогу його картини та зазначив, що йому дуже приємно здобути головний приз фестивалю.

Я був дуже радий дізнатися, що наш фільм “Носоріг” переміг на фестивалі в Лагуві… Я там був зі своїм першим фільмом “Гамер”, який отримав спеціальний приз, але зараз “Носоріг” отримав головну нагороду і для мене це дуже приємно, тому що на цьому проекті працювало багато людей із Польщі,

– зазначив Олег.

 

“Памфір” Дмитра Сухоліткого-Собчука

 

 

Ця картина була представлена на фестивалі в Сербії European Film Festival Palić та отримала THE PALIĆ TOWER за найкращу режисерську роботу від міжнародного журі та спеціальний приз від FIPRESCI.

“Бачення метелика” Максима Наконечного

 

 

Картина Наконечного також брала участь у сербському кінофестивалі European Film Festival Palić та роботу назвали найкращою у конкурсній програмі “Паралелі та зустрічі”.

 

Найвищий рівень створення кіно від перспективного молодого режисера дає нам надію, що європейське кіно має дуже світле майбутнє,

– міжнародне журі критиків European Film Festival Palić.

 

“Битва за Україну” Андрія Зайця

 

 

Фільм про війну 2022 був представлений на Міжнародному фестивалі незалежного кіно Cannes 7th Art Awards. У картині розказано історію добровольця з Кам’янця-Подільського та волонтера, яка опинилася в окупованому Маріуполі. Фільм про перші місяці широкомасштабного вторгнення отримав приз глядацьких симпатій.

“Я був народжений не для війни” Владислава Робського

Цей фільм також брав участь у конкурсній програмі документального кіно на фестивалі Cannes 7th Art Awards та отримав гран-прі у своїй секції. Головний герой картини – Костянтин Оборін, якому довелося пережити афганське пекло, а тепер допомагає ветеранам війни на сході України реабілітуватися.

Автор: #РадіоЮля

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%