Новини кіно та ТБ

“Еммі” встановила рекорд: 5 із 12 акторських премій вручили небілим виконавця

today22 Січня, 2024 24

Background
share close

75-та церемонія вручення премії “Еммі” стала історичною: п’ять із 12 акторських статуеток вручили небілим виконавцям.

Про це повідомляє The Hollywood Reporter.

Ця церемонія побила рекорд, встановлений на премії 1991 року, коли Лінн Вітфілд, Медж Сінклер і Рубі Ді забрали додому статуетки, а Джеймс Ерл Джонс — одразу дві.

Нагороди отримали Айо Едебірі за роль другого плану в комедійному серіалі “Ведмідь” та Квінта Брансон за головну роль у комедійному серіалі “Початкова школа Ебботт”.

Це перший випадок, коли “Еммі” за роль другого плану та головну роль отримали темношкірі жінки в один і той самий рік. Крім того, Брансон є лише другою темношкірою жінкою, яка отримала нагороду за головну роль у комедійному серіалі, після Ізабель Сенфорд із “Джефферсона” у 1981 році.

Нісі Неш-Беттс стала третьою темношкірою актрисою, яка отримала “Еммі” у номінації “Найкраща жіноча роль другого плану в короткому серіалі” за стрічку “Дамер — чудовисько: історія Джеффрі Дамера”.

“Я приймаю цю нагороду від імені всіх темношкірих жінок, які залишилися непочутими, але зазнали переслідувань, як Ґленда Клівленд, як Сандра Бленд, як Бронна Тейлор, — сказала вона. — Моя робота полягає в тому, щоб говорити правду владі, і я збираюся робити це до самої смерті”.

історичні нагороди еммі
Нісі Неш-Беттс. Фото: Frazer Harrison/Getty Images

Нагородили також і акторів азійського походження: Стівен Юн та Алі Вонґ (“Сварка”) отримали статуетки як найкращі головні актори у короткому серіалі. Остання стала першою жінкою азійського походження, якій дали “Еммі” за головну роль.

Сама стрічка здобула також нагороду як найкращий короткий серіал, а Лі Сонджин отримав нагороду як найкращий сценарист.

Водночас видання зазначає, що латиноамериканці — найбільша група культурних меншин у США — залишилися поза увагою на шоу.

історичні нагороди еммі
Актори серіалу “Сварка”. Фото: Frazer Harrison/Getty Images

“Еммі” (Emmy Award) — американська телевізійна нагорода. Її ще називають телевізійним аналогом премії “Оскар”. Першу статуетку вручили 25 січня 1949 року в Голлівудському спортивному клубі. Зараз її вручають у 463 номінаціях.

Премію 2023 року мали вручити 18 вересня, але через страйк голлівудських акторів церемонію перенесли. Таке трапилося вперше з 2001 року (тоді нагородження відтермінували через теракти на хмарочоси в Нью-Йорку).

Автор: #РадіоЮля

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%