Новини кіно та ТБ

Оскар 2024: ці переможці та лузери стали головною несподіванкою вечора

today11 Березня, 2024 45

Background
share close

Оскар 2024 подарував шикарні емоції фанатам кіно. Втім, не всі номінанти пішли додому задоволені: доля деяких з них – бути вічним лузером. Після 96-ї церемонії Оскар пропонуємо тобі пригадати про головні несподіванки премії, до якої прикута увага всього світу.

Найкраща жіноча роль: Емма Стоун шокована перемогою

Будьмо чесні: ми знали, що за статуетку змагаються Лілі Гладстон (“Вбивці квіткової повні”) та Емма Стоун (“Бідолашні створіння”). Обидва фільми вигравали у сезоні нагород (мають по “Золотому глобусу”, є премії SAG у Гледстон та BAFTA у Стоун).

Але, врешті-решт, саме Стоун вирвала перемогу. Це вже другий Оскар акторки.

Найкраща чоловіча роль: Кілліан Мерфі проти Пола Джаматті

В категорії за найкращу чоловічу роль першого плану також була запекла боротьба. Змагались Кілліан Мерфі (“Оппенгеймер”) та Пол Джаматті (“Залишенці”). Переміг Мерфі, за свою шосту співпрацю з Ноланом – і першу головну роль в одному з його фільмів.

“Барбі” пролетіла на Оскарі

З 8 номінацій фільм Грети Гервіг отримав одну премію – за найкращу пісню (“What Was I Made For?” Біллі Айліш). Критики пророкували, що “Барбі” може отримати нагороду за найкращий адаптований сценарій, але і тут промах. Перемогу здобув фільм “Американське чтиво”.

Тож Греті та команді доведеться втішатися тим, що “Барбі” заробила 1,4 млрд доларів в прокаті та стала культурним феноменом.

Біллі Айліш – рекордсменка

Співачка має вже 2 премії Оскар – і це в 22 роки!

Перемога “Анатомії падіння” здивувала всіх

В категорії “Найкращий оригінальний сценарій” був свій фаворит – фільм “Залишенці”. Втім його вщент розніс європейський фільм “Анатомія падіння”, який був тріумфатором в Каннах.

До перемоги “Паразитів” в цій категорії у 2020 році, лише один сценарій-переможець, “Поговори з нею” Педро Альмодовара, був написаний не англійською мовою. Це приголомшливий поворот для камерного фільму, який розпочав свою оскарівську кар’єру з невдачі: “Анатомія падіння” навіть не була відібрана в номінації “Найкращий міжнародний фільм”. Французький оскарівський комітет обрав кулінарну драму “Смак речей”, і це великий промах.

“Вбивці квіткової повні” не виграв жодного Оскара

Це третій фільм Мартіна Скорсезе, який не отримав жодної премії Оскар, після “Банд Нью-Йорка” та “Ірландця”. Нагадаємо, “Вбивці” були номіновані на 10 статуеток. Шкода!

“Маестро” теж пролітає

Бредлі Купер був номінований на 12 премій Оскар в кар’єрі та не виграв жодної. На Оскар 2024 фільм “Маестро” було номіновано у 7 категоріях – і теж суцільний провал.

Найкращий анімаційний повнометражний фільм: перемагає “Хлопчик і чапля”

В цій категорії перемогу прогнозували мульту “Людина-павук: Крізь Всесвіт”. Але переміг “Хлопчик і чапля” Хаяо Міядзакі. Неочікувано – але дуже круто.

Переможці премії Оскар 2024:

  • Документальний повнометражний фільм: “20 днів у Маріуполі” (20 Days in Mariupol)
  • Найкращий фільм: “Оппенгеймер”
  • Найкращий режисер: Крістофер Нолан (“Оппенгеймер”)
  • Найкраща чоловіча роль: Кіліан Мерфі (“Оппенгеймер”)
  • Найкраща жіноча роль: Емма Стоун (“Бідолашні створіння”)
  • Найкраща чоловіча роль другого плану: Роберт Дауні-молодший (“Оппенгеймер”)
  • Найкраща жіноча роль другого плану: Давайн Джой Рендольф (“Залишенці”)
  • Найкращий оригінальний сценарій: “Анатомія падіння”
  • Найкращий адаптований сценарій: “Американське чтиво”
  • Найкращий анімаційний фільм: “Хлопчик і чапля”
  • Музика (Оригінальна пісня): What Was I Made For? (“Барбі”)

Автор: #РадіоЮля

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%