Новини кіно та ТБ

“Золотий Глобус 2023”: Тріумф Спілберга, Бланшет та промова Зеленського

today11 Січня, 2023 66 4

Background
share close

У Лос-Анджелесі відбулася 80-та церемонія вручення нагород “Золотий глобус”. Її головними тріумфаторами стали режисер Стівен Спілберг, акторка Кейт Бланшетт та актор Остін Батлер.

Під час церемонії пролунала відеозаява президента України Володимира Зеленського. Його представив актор Шон Пенн, який неодноразово бував в Україні після початку повномасштабної війни та навіть привіз Зеленському до Києва свій “Оскар”, пише BBC Україна.

Зеленський нагадав, що “Золоті глобуси” почали вручати під час Другої світової війни у 1943 році. Він заявив, що битва України проти російського вторгнення символізує “боротьбу за право нового покоління дізнаватися про війну лише з кіно”.

“У Першій світовій війні загинули мільйони людей. Друга світова війна згубила десятки мільйонів. Третьої світової війни не буде. Це не трилогія”, – сказав Зеленський.

Стівен Спілберг отримав приз як найкращий режисер за фільм “Фабельмани” (The Fabelmans) – стрічку про дорослішання, в якій знаменитий голлівудський режисер частково описав власну юність та молодість. Картина також перемогла у номінації за найкращий кінофільм.

стівен спілберг
Фото: Reuters

Кейт Бланшетт отримала “Золотий глобус” за найкращу жіночу роль у фільмі “Тар”, де вона зіграла диригентку Берлінського філармонічного оркестру. Акторка не була присутня на церемонії, оскільки зараз перебуває на зйомках у Великій Британії.

Остін Батлер став володарем премії за найкращу чоловічу роль у фільмі “Елвіс” (Elvis) – байопіку про знаменитого співака Елвіса Преслі режисера База Лурмана.

остін батлер
Фото: Reuters

Приз за найкращу чоловічу роль у категорії “комедія/мюзикл” здобув ірландський актор Колін Фарелл за фільм “Банші Інішеріна” (The Banshees of Inisherin) – трагікомедію, дія якої відбувається на віддаленому ірландському острові. Ця стрічка була також визнана найкращою у категорії “комедія/мюзикл”, “Золотий глобус” також отримав автор її сценарію Мартін Макдон.


Фото: Getty Images

Виконавицею найкращої жіночої ролі в категорії “комедія/мюзикл” була визнана Мішель Єо – за фільм “Все скрізь і одразу” (Everything Everywhere All At Once) – науково-фантастичну комедію про життя у паралельних всесвітах.

Престижну Премію Сесіля Б. Де Мілля за видатні досягнення у кінематографі цього року отримав комічний актор Едді Мерфі.

Найкращим телесеріалом визнано “Будинок дракона” (House of the Dragon) – приквел “Ігри престолів”.

Автор: Іларіон Іваненко

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%