Музичні новини

Король Швеції вручив учасникам гурту ABBA лицарські ордени

today3 Червня, 2024 31

Background
share close

Учасники попгурту ABBA — Бенні Андерссон, Анні-Фрід Рейс (Лінгстад), Бьорн Ульвеус та Агнета Фельтскуг — отримали ордени Вази від короля Швеції Карла XVI Густава.

Шведський король Карл XVI Густав та королева Сільвія відзначили лицарськими орденами 13 діячів, серед яких четверо музикантів гурту ABBA, а також артистка Єва Рюдберг, нобелівські лауреати Сванте Паабо та Енн Л’юльє, соціальний працівник Беттан Бйовальд, менеджер бізнес-напрямку Томас Шьострем та інші. Про це повідомляє Суспільне Культура з посиланням на Dagens Nyheter.

Учасники гурту ABBA стали кавалерами I класу Королівського ордену Вази — “за видатні досягнення у шведському та міжнародному музичному житті”.

“Нагороди, які ви отримуєте сьогодні, – це подяка Швеції за ваш внесок у розвиток країни”, — сказали музикантам під час церемонії вручення відзнак.

До речі, цьогоріч виповнюється 50 років відтоді, як гурт ABBA переміг на “Євробаченні” з піснею Waterloo, здобувши світову популярність.

Королівський орден Вази — шведський лицарський орден, яким нагороджують громадян Швеції за заслуги перед державою та суспільством.

Орден був заснований у 1772 році королем Густавом III для увічнення імені родоначальника шведської монаршої династії Густава I Вази. Відзнака не мала обмежень за народженням чи освітою і тому її могли вручити будь-кому.

Лицарські ордени вручаються за особливі заслуги в різних сферах, таких як військова служба, державна служба, культура, наука та благодійність. Нагородження орденом шведів, які не є членами королівської родини, скасували в 1975 році. Тоді шведів вирішили не нагороджувати, щоби забезпечити рівність усіх громадян країни.

Парламент Швеції відновив церемонію у 2022 році. Цьогоріч нагороду вручили вперше за майже 50 років.

Лицарський орден є найвищою нагородою Швеції за виняткові заслуги. Саме уряд офіційно вирішує, хто отримає нагороду, за пропозицією новоствореної орденської ради. Потім їх вручає король.

Автор: Іларіон Іваненко

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%