Новини кіно та ТБ

Джеймс Бонд: як змінювався агент 007

today8 Жовтня, 2021 543 5

Background
share close

У прокат виходить п’ятий і останній фільм про Джеймса Бонда “Не час вмирати”, в якому Деніел Крейг зіграє знаменитого агента. 25-й фільм, шість десятиліть, шість акторів і 12 номінацій на “Оскар”! Ціла епоха добігла кінця — скоро джентльмена на службі Її Величності змінить нове покоління. Західний Полюс згадує всіх акторів, які коли-небудь грали Бонда!

Шон Коннері

 

Шон Коннері в ролі Джеймса Бонда

Шон Коннері в ролі Джеймса Бонда © кадр з фільму

 

Спочатку автор бондіани Ян Флемінг образився на продюсерів, які вибрали для ролі агента “надрозвиненого каскадера”. Але режисер “Доктора Ноу” Теренс Янг вирішив дати шанс Коннері, тоді ще маловідомому шотландському акторові, колишньому культуристу. Теренс змусив Шона пройти прискорений курс витонченості — навчив його ходити, говорити та навіть “по-франтівськи” їсти. Однак сексуальна привабливість і харизма першого екранного Бонда були вродженими.

Успіх Шона Коннері в цій ролі був настільки гучним, що дав поштовх цілій франшизі фільмів, яка зрештою збере 6,89 млрд доларів по всьому світу за 60 років. Навіть Флемінг повірив в екранізацію та внес шотландську спадщину актора в майбутні книги про агента 007.

Саме фільми за участю Коннері регулярно згадуються як кращі у франшизі: “З Росії з любов’ю” (1963), “Голдфінгер” (1964), “Кульова блискавка” (1965), “Живеш тільки двічі” (1967). Актор у цій ролі був настільки популярний, що двічі після спроби передати естафету Бонда — Джорджу Лезенбі та Роджеру Муру — Коннері був знову покликаний на службу. У 1971 році з ним вийшли “Діаманти назавжди” і в 1983-му — “Ніколи не говори “ніколи”.

Джордж Лезенбі

 

Джордж Лейзенбі в ролі Джеймса Бонда

Джордж Лейзенбі в ролі Джеймса Бонда © кадр з фільму

 

Одноразову появу Лезенбі в ролі Бонда часто недооцінюють. Він австралієць, не дуже хороший актор, прийшов з модельного і рекламного бізнесу. Але з часом дуже добре видно, що поява Джорджа принесла користь франшизі.

“На секретній службі Її Величності” (1969) — цікавий фільм, що закінчується на дуже похмурій ноті. Було б дивно бачити Шона в цій ролі. Лезенбі зіграв тут “сумного Бонда” задовго до того, як Бонд у виконанні Крейга став похмурим. У цьому сенсі актор був кимось на зразок хороброго першопрохідця, який має чудовий вигляд на лижах.

Роджер Мур

 

Роджер Мур

Роджер Мур в ролі Джеймса Бонда © кадр з фільму

 

Чарівно відчужені манери, пустотливий блиск в очах, розкішний баритон — все це Роджер, який грав Бонда більше десятиліття, почавши з фільму “Живи та дай померти” (1973). Це період експериментів для продюсерів, коли вони намагалися зробити теми фільмів максимально актуальними. Ми бачили і відображення нафтової кризи, і моду на східні єдиноборства, і наслідки холодної війни, і навіть моду на наукову фантастику (в “Місячному гонщику” 1979 року Бонд змінює смокінг на скафандр).

Шон Коннері вважав Мура пародією на свого агента, а сам Мур ставив себе на четверте місце в шістці бондів. Але досі багато хто вважає Роджера еталонним агентом 007 — з бездоганною вимовою, манерами та ідеально квадратною щелепою.

Тімоті Далтон

 

Тімоті Далтон в ролі Джеймса Бонда

Тімоті Далтон в ролі Джеймса Бонда © кадр з фільму

 

Продюсери довго вели полювання на Далтона, намагаючись роздобути його для ролі Бонда. Але той все відмовлявся, кажучи, що йому не переплюнути Шона Коннері. Він вважав, що за десятиліття Роджера Мура бондіана стала легковажною і мало не комедійною, тому коли в 1986-му 59-річний Мур пішов на пенсію, втілив в агенті 007 характерні риси холодного Коннері. Ніяких жартів, іронічних брів — суворий і холоднокровний вбивця.

Він знявся тільки у двох картинах: “Іскри з очей “(1987) і “Ліцензія на вбивство” (1989). Обидва принесли пристойні касові збори, але третій фільм був зірваний судовим процесом між продюсерами та студією.

Пірс Броснан

 

Пірс Броснан в ролі Джеймса Бонда

Пірс Броснан в ролі Джеймса Бонда © кадр з фільму

 

Бонда не було на екранах шість років, поки в 1995-му не вийшло “Золоте око”. За цей час впала Берлінська стіна, і британська розвідка залишилася без радянських ворогів. У руках Броснана Бонд перетворився з героя епохи холодної війни на агента світової спільноти — людини, яка добре знається і на ґаджетах, і на боях навкулачки.

Новий агент 007 не дуже глибокий і рефлексивний — що йому потрібно, так це “Вальтер П99” і красиві жінки. При цьому Пірсу вдалося досить точно потрапити в образ, описаний Яном Флемінгом: “спокійний і трохи іронічний погляд сіро-блакитних очей, коротке неслухняне пасмо чорного волосся над правою бровою”. У міру живий, з гумором, але серйозний, коли потрібно, — він увібрав кращі риси попередніх героїв і зіграв у чотирьох фільмах бондіани.

Деніел Крейг

 

Денієл Крейг в ролі Джеймса Бонда

Денієл Крейг в ролі Джеймса Бонда © кадр з фільму

 

Крейг став символом нової епохи та почав перезапуск серії про Бонда. Розуміюча посмішка, стримана поведінка, легка дратівливість — все це зачарувало багатьох, навіть старих фанатів франшизи, які обурювалися: “Але ж він блондин!”.

За 15 років Деніелу вдалося зробити Бонда більш людяним, живим і близьким кожному. Так, він як і раніше носив дорогий годинник і водив швидкі машини, але все ж якось “по-нашому”.

З “Казино” Рояль” у 2006 по “007: Спектр” у 2015 франшизі вдалося зібрати мільярд доларів, але прийшов час знову змінюватися. Останній фільм довго не виходив у кінотеатрах, але в певному сенсі це добре — навіть всесвіт не хотів прощатися з “нашим” Бондом.

До речі, британці в масштабному голосуванні Radio Times торік залишили Крейга не при ділі. У першому турі переможцем став Шон Коннері, у другому — Пірс Броснан, у третьому — Тімоті Далтон. У фінальному етапі голосування за трійку Броснану віддали перевагу 23%, Далтона відзначили 32%, а Коннері дісталися інші 45%.

Автор: #РадіоЮля

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%