Новини регіону

Які проблеми вирішує невролог: коли звертатися до невролога?

today20 Квітня, 2023 126 5

Background
share close

Невролог — це фахівець, який займається діагностикою та лікуванням захворювань нервової системи, до якої входить головний та спинний мозок, периферичні нерви та м’язи. Порушення функцій нервової системи не завжди очевидні для пацієнта, адже деякі прояви протікають у легкій формі, і здається, не несуть загрози здоров’ю.

Лікарі рекомендують звертати увагу на низку симптомів, які можуть сигналізувати про неврологічні захворювання. З ними можна звернутися за консультацією до фахівця: приватний невролог у «Мед-Атлант» проведе огляд і зможе надати оцінку стану органів нервової системи.

Симптоми, що вказують на необхідність отримати консультацію у невролога

Плановий щорічний огляд у невролога рекомендовано людям старше 40 років. Однак, якщо людина помічає регулярний прояв одного з нижче наведених симптомів, варто негайно звернутися до лікаря, аби не погіршити потенційну проблему.

  • Періодичний та частий головний біль, запаморочення можуть виникати через втому на роботі, погодні зміни, стрес і переживання. Але їх регулярна поява вказує на порушення кровообігу, інтоксикацію, мігрень, проблеми з шийним відділом хребта. Головний біль можна зняти знеболювальним препаратом, але розібратися в справжній причині його появи допоможе лікар-невролог.
  • Двоїння в очах, погіршення концентрації зору ці симптоми можуть бути пов’язані з порушенням передавання нервових імпульсів до м’язів обличчя і свідчити про захворювання під назвою міастенія, яке помітно погіршує якість життя. Може супроводжуватися утрудненим диханням і ковтанням, що потребує термінової консультації фахівця.
  • Порушення, уповільнення мовлення у цьому разі губи та язик ослаблені й не виконують своїх функцій. Людина забуває слова, їй складно будувати речення та вимовляти їх. Так може проявляти себе порушення мозкового кровообігу після травми.
  • Параліч кінцівок неможливість рухати рукою, ногою або пальцем, що може бути наслідком патології головного мозку, інсульту, ураження периферичного нерва.
  • Болі, печіння в кінцівках або спині можуть бути ознаками запальних процесів у нервовій системі або дегенеративних захворювань.
  • Спотворення рис обличчя, викривлення губ, опущення їхніх куточків, неможливість заплющити очі симптоми, що вказують на ураження лицьового нерва або інсульт.

Приватний медичний центр в Івано-Франківську консультує пацієнтів симптомами порушення сну і пам’яті, відчуттям дратівливості та втоми та всіми вищеперерахованими (крім симптомів, які вказують на необхідність негайної госпіталізації та отримання допомоги вже в умовах стаціонару лікарні).

Якщо людина помічає часті перепади артеріального тиску – це теж є приводом відвідати невролога, а також варто обстежитись у кардіолога.

Як проходить прийом невролога

Клініка «Мед-Атлант» приймає пацієнтів для консультації у невролога, яка складається з декількох етапів: збору скарг, огляду і, за необхідності, обстеження на медичному обладнанні.

  • Збір скарг (анамнез) пацієнт пояснює свої симптоми і скарги, пов’язані з нервовою системою. Невролог ставить додаткові запитання, аби уточнити характер, тривалість симптомів і чинники, що можуть їх викликати.
  • Огляд лікар проводить фізичний огляд, що включає оцінку координації рухів, рефлексів, чутливості та м’язової сили.
  • Обстеження додатково може бути призначено комп’ютерну томографію, магнітно-резонансну томографію або електроміографію для отримання внутрішніх зображень тканин і органів нервової системи.

По тому, як невролог поставив діагноз, він пропонує пацієнтові лікування, що може включати медичні препарати, фізичну реабілітацію або хірургічне втручання. Також може рекомендувати обстеження у суміжних спеціалістів, виконання певного набору фізичних вправ, зміну способу життя та робочих звичок.

Неврологічні захворювання найбільш ефективно лікувати при ранніх проявах, тож рекомендуємо дбати про своє здоров’я, звертати увагу навіть на незначні порушення, обстежуватись і це дозволить уникнути або зменшити важкі наслідки.

Автор: Іларіон Іваненко

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%