Музичні новини

Ти [Романтика]: Гурт МУР створив альбом про поетів Розстріляного відродження

today29 Лютого, 2024 250 1

Background
share close

Український гурт МУР презентував альбом-мюзикл, присвячений поетам Розстріляного відродження і мешканцям Будинку “Слово”. У записі платівки “Ти [Романтика]” взяли участь чимало артистів, серед яких Сергій Жадан, Олена Кравець, одеський рок-гурт “хейтспіч”, львівський гурт NAZVA та інші.

Музиканти з МУР називають свій альбом мюзиклом про письменників і закликають слухати його послідовно як суцільну історію: “17 різних композицій – всі треки зв’язані між собою сюжетом, переходять один в одного і дають можливість слухачу “на власні вуха” стати свідком історичних подій”, інформує УП Життя.

“Альбом починається треком “Ще до того як колись”. У ньому йде зачин – про зраду Павла Тичини. Далі в хронологічній послідовності – події від 1918 року до 1937-го. Усі треки пов’язані один з одним, їх не варто слухати окремо. Наприклад, ми проводимо слухача спочатку новиною, що в Харкові створили будинок “Слово”, потім – репресії, далі – історія про Тичину з його віршем”, – прокоментував автор текстів та ідеї створення альбому Олександр Хоменко.

Вони поклали на музику і римовані оповіді найбуремніший період історії нашої літератури і харківського будинку українських літераторів “Слово”, кожен другий мешканець якого був репресований радянською владою.

Слухайте альбом МУР – Ти [Романтика]:

В альбомі є історія зради Павла Тичини і звучить вона під супровід джазового піаніста Євгенія Дубовика. Є служба Володимира Сосюри у Третій штурмовій армії УНР під начальством Сергія Жадана. Розповідається і про самогубство Хвильового, про дружбу авангардиста Михайля Семенка із гурту “хейстпіч” та Леся Курбаса із гурту NAZVA. Олена Кравець у складі ЧК.

“Олена Кравець у композиції “Суспільна власність” зіграла саму систему: спочатку чекістську, потім НКВДшну, яка відловлює та нищить тих, хто намагається піти проти. Вона сама написала нам на пошту й сказала, що якщо в нас буде цікава роль для неї, то готова доєднатися до проєкту. Так з’явився дев’ятий трек в альбомі. Сергій “Колос” Мартинюк перевтілився в Хвильового. Павло Гоц з гурту NAZVA розповів історію Леся Курбаса, а Дмитро Однороженко з гурту “хейтспіч” став поетом-авангардистом Михайлем Семенком”, – додає продюсер проєкту Микола Шмундир.

На створення текстів для альбому пішло понад пів року, наразі вони налічують 40 сторінок. Крім спогадів та творів письменників, музиканти шукали маловідомі факти про той час. Також в альбомі можна почути фрази із фільму “Будинок Слово. Нескінчений роман” режисера Тараса Томенка.

Автор: Іларіон Іваненко

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%