Новини регіону

Місцевий постачальник енергоресурсів звернувся до Енергетичного Співтовариства з метою подолання кризи взаємних неплатежів на ринку електроенергії

today3 Серпня, 2023 35

Background
share close

ТОВ “Прикарпатенерготрейд” – постачальник електроенергії та природного газу – надає для компаній, які встановили сонячні електростанції чи інші об’єкти альтернативної енергії, послугу з купівлі-продажу електроенергії з відновлюваних джерел за спеціальним, встановленим державою, “зеленим” тарифом.

Цю процедуру повинен забезпечувати механізм ПСО, згідно з яким на учасників ринку покладаються спеціальні обов’язки: власник електростанції генерує електричну енергію, постачальник її викуповує, а НЕК “Укренерго” і ДП “Гарантований покупець” фінансують.

До повномасштабного вторгнення механізм діяв, однак війна внесла свої корективи: основні видатки державного бюджету, зі зрозумілих причин, перейшли в оборонне спрямування,  “Енергоатом” та “Укргідроенерго” припинили фінансування, що й призвело до різносторонніх боргувань учасників ринку, взаємних судових процесів і, як наслідок, кризи робочого механізму ПСО.

Зокрема, це стало причиною ускладнення виконання договірних відносин з власниками дСЕС, адже сьогодні від державних підприємств ТОВ «Прикарпатенерготрейд» не отримує виплат для розрахунків із виробниками вчасно і в повному обсязі.

Наявні власні обігові кошти та залучені банківські кредити  ТОВ “Прикарпатенерготрейд” не можуть покривати заборгованість перед виробниками, оскільки спрямовуються на закупівлю електричної енергії (вартість якої на РДН за останній місяць зросла на 23, 5%) для забезпечення сталого електропостачання усіх споживачів області.

Задля сприяння у вирішенні кризової ситуації на ринку електроенергетики України, в тому числі захищаючи право клієнтів на справедливий і вчасний розрахунок за “зеленим” тарифом, компанія 20.07.2023 зустрілася з представниками Агентства США з міжнародного розвитку (USAID),  Енергетичного Співтовариства та постачальниками універсальних послуг з інших областей та запропонувала можливі кроки у цьому напрямку. Крім того, впродовж минулого місяця це питання обговорювалося на зустрічах та нарадах з представниками НЕК “Укренерго”, НКРЕКП та Міністерства енергетики.

“Ми розуміємо занепокоєння з боку виробників,  прагнемо будувати прозору та налагоджену комунікацію. Однак проблеми із взаємними заборгованостями учасників ринку електроенергії, які зокрема впливають на відносини з власниками дСЕС, не може подолати  сам лише постачальник. Тому ми  закликаємо клієнтів і партнерів об’єднувати зусилля задля налагодження співпраці”, – каже директор ТОВ “Прикарпатенерготрейд” Олег Дацко.

Сьогодні керівництво ТОВ “Прикарпатенерготрейд” зустрілося з власниками  дСЕС Івано-Франківська та області з метою обговорення причин ситуації, що склалася, та напрацювання пропозицій для її врегулювання.

Компанія відкрита до подальшого продуктивного діалогу з виробниками з  метою  об’єднання зусиль задля вирішення зазначеного важливого питання.

Автор: Іларіон Іваненко

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%