Новини регіону

Обережно, шахраї! Як уникнути недобросовісного постачальника енергоресурсів?

today26 Червня, 2023 57

Background
share close

Відкритий ринок електроенергії та природного газу спричинив активну конкуренцію серед енергопостачальних компаній. Проте не всі з них діють чесно і прозоро. Про те, як не стати жертвою шахрайських схем, вирішили поділитись у ТОВ “Прикарпатенерготрейд”. Адже компанія вже понад 5 років працює на енергетичному ринку України та обслуговує споживачів по всій області.

У компанії зазначають, що зустрічаються випадки, коли споживачі, шукаючи найвигідніші умови постачання, можуть потрапити у пастку недобросовісних постачальників.

У першу чергу, радять звернути увагу на ціну. Адже саме ціною на світло компанії намагаються привернути увагу споживачів, занижуючи договірну ціну. Тому при формуванні ціни варто звернути увагу на відповідність законодавству. Також – на те, чи закупівельна ціна не нижче ринкової, чи враховані послуги постачальника (тариф на постачання, передачу та розподіл енергії).

Жодна компанія, особливо всеукраїнська чи столична, не буде працювати зі збитком.

Це означає, що після певного часу споживач може опинитися у ситуації, коли йому доведеться укладати додаткові угоди, за якими він буде платити більше, ніж очікував. Тому перед прийняттям рішення про укладання договору з підозріло низькою ціною, слід ретельно ознайомитися з деталями комерційної пропозиції.

Також, постачальник радить звертати увагу на деякі пастки, які можуть супроводжувати нереально низькі тарифи на енергетику:

Банкрутство компанії-постачальника: на сьогоднішній день близько 160 компаній зазнали дефолту або перебувають на його межі через різні обставини, у тому числі через нечесну гру на ринку. Це може призвести до того, що споживачі будуть змушені переходити до “постачальника останньої надії”.

В свою чергу, перехід до “постачальника останньої надії” може стати причиною додаткових витрат. Коли компанії опиняються без постачальника, вони стають залежними від цін, які диктує державний регулятор, а отже скоріше за все енергію доведеться купувати дорожче, ніж планувалося.

Аби запобігти шахрайству та уникнути зайвих затрат при виборі постачальника радять звертати увагу на такі аспекти:

  • портфель клієнтів компанії;
  • аудиторська репутація згідно з даними ДАСУ;
  • прозорість договорів та кореляція ціни постачальника з ринковими пропозиціями (РДН, ВДР, БР).

Вибір постачальника електроенергії вимагає обережності та свідомого підходу, оскільки від цього залежить ваш комфорт і безпека.  Товариство закликає споживачів бути критичними, ретельно аналізувати умови договорів та звертати увагу на репутацію постачальника.

За консультаціями щодо особливостей зміни постачальника електроенергії та природного газу можете звертатись:

  • 066 50 40 200
  • 067 50 40 200

Івано-Франківськ, вулиця Надрічна, 4б.

Графік роботи: понеділок-четвер з 8:00 до 17:15, п’ятниця з 8:00 до 16:00, субота й неділя – вихідні.

Автор: Іларіон Іваненко

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%