Новини регіону

Світло по 10: міф чи реальність? Що таке прайс-кепи та як вони вплинуть на вартість електрики для бізнесу

today1 Липня, 2023 60

Background
share close

27 червня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НРЕКП) встановила на засіданні нові граничні ціни на електроенергію – прайс-кепи.

Про те, що таке прайс-кепи та як вони можуть вплинути на вартість електроенергії для бізнесу, розповідає директор місцевої компанії, що займається постачанням електроенергії та природного газу, ТОВ «Прикарпатенерготрейд» Олег Дацко.

Пане Олеже, то що таке прайс-кепи й чому вони можуть змінюватись?

Прайс-кепи – це граничні максимальні та мінімальні ціни, встановлені комісією на ринку електроенергії для клієнтів, які сплачують за світло за ринковими цінами. Розглядає та встановлює граничні ціни НРЕКП – кожні півроку.

Наразі, щоб обсяги потужності були достатніми для повноцінного покриття потреб клієнтів, необхідно здійснювати імпорт. Встановлені попередньо цінові обмеження, що не корелювали з європейськими, не дозволяли імпорту покривати дефіцит у пікові години. Навпаки – імпорт електроенергії заходив на український ринок у невигідний час, коли існував профіцит потужності.

Одна з причин підняття граничних цін – значні коливання на ринку «доби наперед» та внутрішньодобовому ринку, якщо ціна на електроенергію досягає певного рівня. Іншою причиною може бути відхилення середньозваженої ціни на електроенергію більше, ніж на 10%. У цих випадках регулятори повідомляють оператора ринку та НЕК «Укренерго».

То які прайс-кепи діють з 30 червня?

З 30 червня діють такі прайс-кепи. На ринку «на добу наперед» і внутрішньодобовому ринку: максимальна ціна у 07:00-19:00 – 5600 грн/МВт-год; максимальна 19:00-23:00 – 7200 грн/МВт-год; максимальна з 23:00-07:00 – 3000 грн/МВт-год; мінімальна ціна – 10 грн/МВт-год для всіх розрахункових періодів. На балансуючому ринку: максимальна ціна – 125% від РДН; мінімальна – 0,01 грн/МВт-год.

Чого чекати підприємцям у зв’язку зі змінами?

Ринкові умови та специфіка споживання визначатимуть тариф на електроенергію для бізнесу. Радимо підприємцям спостерігати за ринком. Звичайно, що ціна найімовірніше зросте, але наскільки – важко сказати. Зараз бачимо, що 1 липня ріст склав 7,4% вище за середню ціну на РДН 30 червня, хоча один день не показовий.

Варто зауважити, що підвищення максимального цінового значення під час дефіциту компенсуватиметься за рахунок здешевлення при перевиробництві. А більш гнучка вартість та своєрідний «ціновий коридор» між прайс-кепами стратегічно вигідні бізнесу, тому що забезпечуватимуть більшу стійкість енергосистеми та зменшуватимуть ймовірність відключень.

Що б ви порадили юридичним споживачам?

  1. Мінімізуйте споживання з 19:00 до 23:00.

Оскільки значно збільшено вечірній прайс-кеп, мінімізація споживання з 19:00 до 23:00 дозволить заощадити.

  1. За можливості змістіть споживання на 10:00-17:00 або на ніч.

За спостереженнями наших фахівців, упродовж червня з 10:00 до 17:00, ціни на ринку були на рівні мінімального обмеження. Оскільки ухваленою постановою мінімальні обмеження знімають, є велика ймовірність, що у зв’язку з профіцитом в енергосистемі, спричиненим сонячною генерацією, ця ціна опуститься ще нижче, майже до 0!

  1. Завчасно прогнозуйте витрати свого підприємства.

Зважайте на розсилку РДН та враховуйте ринкові значення цін у плануванні споживання.

Для зручності та комфорту наші бізнес-клієнти щомісяця отримують повідомлення з цінами на РДН та актуальною інформацію, яка допоможе спланувати споживання на найближчий період.

І головне: не хвилюйтеся передчасно, адже прайс-кеп – це лише граничне значення ціни, а не її остаточна вартість. Наразі є декілька варіантів прогнозів, однак, щоб їх підтвердити чи спростувати, потрібен час. Як будемо знати більше деталей, повідомимо про це на наших офіційних джерелах.

Автор: Іларіон Іваненко

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%