Новини регіону

В Івано-Франківську відбудеться музично-балістичний перформенс

today1 Листопада, 2023 67 3

Background
share close

Ракета від РСЗВ “Ураган” зазвучить в Івано-Франківську не як зброя, а як музичний інструмент. Перформенс “Голос пекельної стріли” відбудеться у рамках програми бізнес-форуму “Івано-Франківськ – місто можливостей”.

Крім 4-х панельних дискусій, одна з яких присвячена креативному кластеру, програма містить арт-перформенс “The voice of hell’s arrow” або “Höllenpfeilstimme” (нім. “Голос пекельної стріли”). Така назва одного з творів для струнних і ракети, народжених у квітні цього року.

У День Конституції України (28 червня) прем’єра відео їх виконання в супроводі камерного оркестру “Київська камерата”, що відбулося в столичній Андріївській церкві, збурило мережу й світ. І якщо за “Langsam – 9М27К” автор і виконавець соло на ракеті – композитор і музикант Роман Григорів – пройшов відбір на номінацію в категорії “Найкраща сучасна класична композиція” 66-ї “Grammy Awards”, то “Голос пекельної стріли” стане музично-балістичним перформансом.

“Перформенс, який ми створили з Романом у квітні, буде вперше виконаний наживо – на першому бізнес-форумі, організованому Бізнес Асоціацією Івано-Франківська. Будуємо культурний фасад держави підтримкою мистецьких проєктів і митців, колективним усвідомленням єдності часу, простору, традиції та майбутнього. Фінансування цієї присутності і є будуванням такого фасаду держави. Арт-перформанс, що відбудеться в рамках бізнес-форуму, є яскравим свідченням такої можливості!”, – каже продюсер проєкту Віктор Вінтоняк.

Перформенс передуватиме благодійному аукціону, кошти з якого, як і з продажу квитків на бізнес-форум, спрямують до Координаційного центру #SaveUkraineNow (SUN) – на підтримку прикарпатських бійців. Виконавці перформенсу-“заклинання” для ракети, голосу, струнних і лайфелектроніки: 

  • композитор, лавреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Роман Григорів (Івано-Франківськ-Київ); 
  • солістка – зірка кабаре Софія Павліченко (Лондон); 
  • лавреатка міжнародних конкурсів, художня керівниця струнного ансамблю «Quattro Corde» Анжела Приходько (Івано-Франківськ); 
  • медіакомпозитор Георгій Потопальський (Київ). 

“І ракети стають музичними інструментами… Вони лунають по-різному. Їхнє звучання під смичком надзвичайно різке й дико пронизливе, наче крик смерті. Та грати на них – це ритуал очищення, заклинання на перемогу життя. Для мене – це подолання персональної травми”, – стверджує автор проєкту Роман Григорів.

Подія запланована на п’ятницю, 3-го листопада в Університеті Короля Данила о 15:30.

Автор: Іларіон Іваненко

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%