Музичні новини

Не забути правду: Джамала випустила альбом кримськотатарських пісень Qırım

today5 Травня, 2023 103

Background
share close

Українська кримськотатарська співачка й авторка пісень Jamala представила збірку старовинних пісень свого народу. Кожна з 14 композицій віднайдена співачкою в певному місті чи селищі рідного півострова.

Від Керчі до Ак’яру, від Ялти до Джанкою. Об’єднавши їх у платівці, артистка представляє слухачеві багатошаровий всесвіт Qırım, пише Уніан Lite.

“Новим релізом Джамала відкриває історії раніше невідомі, переписані чи забуті. Це світ, у якому зустрічаємо всенародного героя Аліма Айдамаха, що походив із Карасуву та в історії Криму зіграв роль українського Устима Кармалюка, рятуючи людей від злиднів і нечесності. Тут скажуть своє слово степові кримські татари – ногаї, у чиїх ритмічних куплетах так прозоро віддзеркалюється життя й звичаї півострова. Почує слухач і про керченського верблюда Чалбаш-Бора, що стане прообразом сильної любові й відданості у фольклорі. Усі вони – етичні й естетичні ідеали народу, які отримали сильний і віртуозний голос”, – розповіли у прес-службі співачки.

Над альбомом працювали Джамала, композитор-аранжувальник Артем Рощенко, саунд-продюсер Сергій Круценка, а також народні і симфонічні музиканти. Завдяки їхній роботі оживає кримськотатарська фольклорна спадщина.

“Хрестоматійні герої під акомпанемент кавалу, труби, скрипки, даре рефлексують про любов у муках, підкорення найскладніших вершин, і ніби мантрою крізь увесь альбом повторюють знову й знову: буде важко, але треба підніматись і йти. У кожного артиста є своя історія. У Джамали – боротьба за дім, котрий відібрали. Якими б не були її експерименти, яке б звучання не народжувалося в нових пошуках і рефлексіях, вона завжди поверталася до Криму”, – додали у команді співачки.

Слухайте альбом Джамала – Qırım:

Відомо, що до роботи над альбомом долучилися понад 80 музикантів. Джамала працювала над ним багато років, проте на початку повномасштабної війни РФ проти України проект призупинився. Альбом вже довели до етапу зведення, проте він залишився під обстрілами у Київській області. Ці пісні могли ніколи не почути.

“Боротьба за правду ніколи не була простою справою. Напевне, саме тому робота над Qırım тривала роки мого життя. Цим альбомом я втілила свою велику мрію – показати всьому світу, що попри будь-які спроби переписати історію Криму ми не дамо забути правду. А вона ж криється саме у фольклорі, у цих неймовірних сюжетних лініях, які розкривають перед нами щоденники Qırım”, – розповіла Джамала.

Після домашньої презентації разом із Національним симфонічним оркестром України на сцені Національної опери платівка вперше зазвучить наживо в Ліверпулі, спільно з BBC Philharmonic Orchestra.

Автор: Іларіон Іваненко

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%