Війна в Україні

Режисер “20 днів у Маріуполі” на Оскарі-2024 був у костюмі з прихованим сенсом

today11 Березня, 2024 88 1 5

Background
share close

Режисер Мстислав Чернов не тільки приніс Україні першу в історії статуетку “Оскар” за документальний фільм “20 днів у Маріуполі”, але й обрав для публічного заходу костюм з особливим сенсом.

Чернов з’явився на червоній доріжці Оскару-2024 в чорному костюмі українського бренду Indposhiv. Зовні він виглядає доволі класично, але весь секрет криється у підкладці піджака. Вона зроблена з блакитної тканини, на якій великими жовтими буквами написано слово “свобода”.

Мстислав Чернов на Оскарі-2024
Зауважимо, що під час церемонії заборонено влаштовувати політичні акції, викрикувати якісь лозунги та навіть виходити на червоний хідник з якимось прапором, тож рішення Чернова обрати саме такий костюм було вдалим.

Костюм Мстислава Чернова на Оскарі-2024 / Instagram

Режисер фільму “20 днів в Маріуполі” виступив із традиційною для переможців промовою. Втім, слова, з якими Мстислав звернувся зі сцени до присутніх, були далекі від гламуру та святковості.

“Це перший Оскар в історії України. Я маю честь. Але, ймовірно, я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що хотів би, щоб я ніколи не знімав цей фільм… Я хотів би обміняти цей Оскар на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, щоб вона ніколи не окуповувала наші міста, щоб росія ніколи не вбивала десятки тисяч моїх співвітчизників українців. Я бажаю, щоб вони звільнили всіх заручників, усіх солдатів, які захищають свою землю, мирних жителів, які зараз у своїх в’язницях. Але я не можу змінити історію, я не можу змінити минуле. Але ми разом, ви, серед вас, одні з найталановитіших людей у світі, ми можемо переконатися, що історичні записи будуть чесними, що правда восторжествує і що люди Маріуполя та ті, хто віддав своє життя, ніколи не бути забутим, тому що кіно формує спогади, а спогади формують історію. Тож дякую всім. Спасибі Україні. Слава Україні”, – промовив режисер.

Після потужної та чесної промови Мстислава Чернова всі в залі аплодували стоячи!

Нагадаємо, раніше українська документальна стрічка “20 днів в Маріуполі” отримала не менш престижну нагороду – BAFTA.

 

Автор: #РадіоЮля

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%