Новини кіно та ТБ

У США зняли документальний фільм про український ресторан у Нью-Йорку (ТРЕЙЛЕР)

today18 Січня, 2024 50

Background
share close

Йдеться про ресторан “Веселка”, що розташований у манхеттенському районі “Маленька Україна”. Документальний фільм озвучив відомий голлівудський актор Девід Духовни.

Фільм вийде у прокат 23 лютого 2024 року — напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення Росії, повідомляє Суспільне Культура з посиланням на Світовий конгрес українців.

Режисер Майкл Фіоре досліджує походження закладу, стосунки між власниками — батьком і сином, Томом і Джейсоном Бірчардами, — а також те, як “Веселка” допомагає Україні під час повномасштабної війни.

Фіоре вперше познайомився з Veselka наприкінці 1990-х, бувши студентом Школи мистецтв Tisch при Нью-Йоркському університеті: “Протягом 70 років «Веселка» була другою кухнею для студентів Нью-Йоркського університету, в тому числі і для мене. Вона була живим і гостинним серцем маленької української громади і не тільки. Сьогодні роль «Веселки», а також Тома і Джейсона Бірчардів є більш важливою, ніж будь-коли”.

Сам Духовни виріс у безпосередній близькості від ресторану, розташованого в манхеттенському районі “Маленька Україна”.

“Я вдячний за дуже значущу можливість подарувати свій голос місцю і частині міста, які є великою частиною мого дитинства, історії та спадщини”, — зазначив він.

Актор має українське походження — його дідусь був родом з Бердичева Житомирської області, проте потім емігрував до США.

Крім того, до проєкту долучився саксофоніст Девід Сенборн, володар “Ґреммі”. Він взяв участь у фільмі як соліст, виконавши партитуру, написану Раяном Шором.

Ресторан “Веселка” заснували українці Володимир та Ольга Дармохвалові в 1954 році. Подружжя переселилося до США наприкінці 1940-х років.

Дивіться трейлер документального фільму VESELKA:

Автор: Іларіон Іваненко

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%