Музичні новини

Понад 200 відомих зірок шоу-бізнесу виступили проти “хижацького” використання ШІ в музиці

today3 Квітня, 2024 17

Background
share close

Більше двох сотень світових артистів підписали відкритий лист, у якому закликають припинити “хижацьке” використання штучного інтелекту в музичній індустрії. Зокрема, не використовувати ШІ для порушення і знецінення прав артистів.

У відкритому листі, організованому кампанією Artist Rights Alliance, митці заявили, що ШІ порушить наші права і знецінить права артистів, якщо його використовувати безвідповідально, повідомляє Суспільне Культура з посиланням на BBC.

Вони закликають технологічні компанії взяти на себе зобов’язання не розробляти інструменти для створення музики з ШІ, “які підривають або замінюють авторів пісень і виконавців, або відмовляють нам у справедливій компенсації за нашу роботу”.

Також у листі йдеться, що те, як творчість митців використовується для навчання деяких моделей і систем штучного інтелекту, є “наступом на людську творчість”, і попередили, що ШІ використовується для “руйнування музичної екосистеми”.

Зокрема, такий лист уже підписали:

  • співачки Біллі Айліш, Нікі Мінаж, Кеті Перрі, Каміла Кабельйо;
  • співаки Джон Бон Джові, Сем Сміт, Джон Батіст, Зейн Малік;
  • гурти Jonas Brothers та Imagine Dragons;
  • спадкоємці Френка Сінатри та Боба Марлі.

Раніше видання Time зазначало, що новий інструмент YouTube працює на основі великої мовної моделі Lyria від Google DeepMind. У ньому користувачі можуть ввести щось на кшталт “Балада про те, як протилежності притягуються, оптимістична акустика” — і миттєво генерується уривок пісні у виконанні Чарлі Пута, схожого за звучанням на Чарлі Пута.

“Якщо штучний інтелект може миттєво створити “пісню Чарлі Пута”, що це означає для самого Чарлі Пута або для всіх інших музикантів-початківців, які бояться, що їх замінять?”, — запитує видання.

Занепокоєння висловлював і Дрейк. Після того як у соцмережах завірусилася пісня, що імітує голоси Дрейка і The Weeknd, він несхвально відгукувався про такі інструменти.

Але не всі музиканти виступають проти використання ШІ в музичній індустрії, зокрема Ґраймс і диджей Девід Ґетта є одними з тих, хто підтримує використання таких інструментів ШІ.

Ґраймс навіть закликала шанувальників і музикантів-початківців використовувати її голос “без штрафних санкцій” і заявила, що буде ділитися роялті за успішні треки, згенеровані за допомогою ШІ.

Автор: Іларіон Іваненко

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%