Музичні новини

Учасників гурту ABBA нагородили шведськими королівськими орденами

today21 Березня, 2024 23

Background
share close

Король Швеції Карл XVI Густав нагородив учасників гурту ABBA королівськими лицарськими орденами за виняткові заслуги. У Швеції це сталося вперше за майже 50 років.

Перелік нагороджених оприлюднили на сайті шведського королівського дому, повідомляє Суспільне Культура.

Учасники гурту ABBA стали кавалерами I класу Королівського ордену Вази — “за видатні досягнення у шведському та міжнародному музичному житті”. Нагороди отримали всі четверо учасників, а саме Агнета Фельтскуг, Б’єрн Ульвеус, Бенні Андерссон та Анні-Фрід Лінгстад.

Кандидатури кавалерів були висунуті громадськістю. 21 березня уряд схвалив запропоновані імена, а король затвердив офіційне рішення про нагородження орденом. Церемонія вручення відбудеться в Стокгольмському королівському палаці 31 травня.

Королівський орден Вази — шведський лицарський орден, яким нагороджують громадян Швеції за заслуги перед державою та суспільством.

Орден був заснований у 1772 році королем Густавом III для увічнення імені родоначальника шведської монаршої династії Густава I Вази. Відзнака не мала обмежень за народженням чи освітою і тому її могли вручити будь-кому.

Орден вважався неактивним з 1974 року. Але у 2019 році парламентському комітету було доручено розробити рекомендації, як повернути шведські ордени до системи нагород. Комітет представив свої висновки у вересні 2021-го, а у червні 2022 року відповідний законопроєкт ухвалили більшістю голосів.

З 1 лютого 2023 року орден знову вважається активним.

Автор: Іларіон Іваненко

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%