Війна в Україні

Цікаві факти про Конституцію України, які корисно знати

today28 Червня, 2024 68

Background
share close

Як відомо, Конституція України визначає політичну систему, права та свободи громадян, а також статус і роль державних органів. Це база, яку треба знати, а далі ми запрошуємо тебе у подорож, в якій пройдемося по фактам, які заслуговують окремої уваги.

То що такого особливого в Конституції України? По-перше, вона вважається однією з найбільш демократичних у світі. По-друге, на її створення та ухвалення було витрачено чимало часу через розбіжності у поглядах окремих політиків. Далі цікавіше.

Цікаві факти про Конституцію України

    • Конституція України була ухвалена о 9:18 ранку 28 червня 1996 року Верховною Радою. Цей документ офіційно набрав чинності 28 червня 1996 року, оголошуючи цю дату Днем Конституції України.
    • За основний Закон України віддали голоси 315 народних депутатів (при 300 необхідних), і голосували вони окремо за кожну статтю. Для цього Рада була змушена безперервно пропрацювати 24 години.
    • Конституція України писалася цілих шість років — з 1990 по 1996. Її прийняття було під загрозою зриву через розбіжності між тодішнім президентом України Леонідом Кучмою і Верховною Радою.
    • Конституція України складається з 16 розділів і 161 статті.
    • Обкладинка Конституції України має зелений колір, що символізує мир, стабільність та екологічну безпеку. Крім того, зелений колір відображає важливе значення природних ресурсів для розвитку країни.
    • Конституція України містить важливі положення щодо гарантій особистих прав громадян. Зокрема, вона визнає недоторканість особи, свободу думки, слова, віросповідання, право на збори та мирні публічні заходи.
    • Серед усіх пострадянських країн Україна прийняла Конституцію останньою.
    • Провідним автором Конституції України вважається нардеп Михайло Сирота, який очолював Тимчасову спеціальну комісію з доопрацювання проекту.
    • Результати голосування про прийняття Конституції України оголосили словами: “Є Конституція”. Автором цього виразу був голова Верховної Ради Олександр Мороз. Після цього депутати влаштували невеликий банкет з шампанським і цукерками.
  • Попередники сучасної Конституції України є: Конституція Пилипа Орлика — 1710 рік; Конституція УНР — 29 квітня 1918 року; Мала конституція ЗУНР — 13 листопада 1918 року; Тимчасова Конституція Карпатської України — 15 березня 1939 року.
  • Кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та Пересопницьке Євангеліє.
  • Зміни до Конституції України можуть вноситися шляхом референдуму або за ініціативою Президента, народних депутатів або громадських об’єднань. Процес зміни Конституції вимагає обов’язкового голосування у Верховній Раді.
Цікаві факти про Конституцію України, які корисно знати - фото 561878

Це лише кілька цікавих фактів про Конституцію України, яка визначає основи державного устрою і гарантує права громадян. Нехай ці факти стимулюють твій інтелектуальний апетит і заохочують до подальшого дослідження і пізнання української історії.

Автор: #РадіоЮля

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%