Війна в Україні

“Окупанти катують музикою”: Катя Осадча розповіла про пошук зниклих та цивільних полонених

today24 Листопада, 2022 174

Background
share close

До проєкту “Знайти своїх” надійшло 25 тис. заявок

Катя Осадча
Катя Осадча © пресслужба
Ведуча Катерина Осадча розповіла про успіхи спільного з 1+1 проєкту “Знайти своїх”. Щодня на телеграм-канал “Пошук зниклих” приходять сотні заявок з проханням знайти зниклих знайомих та родичів, з якими обірвався зв’язок внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію України. Наразі до чат-боту каналу надійшло майже 25 тисяч заявок.

Осадча поділилась історією, що буквально вчора одна з родин змогла знайти зниклого родича завдяки проєкту, чому засновники “Знайти своїх” неймовірно раді.

 

Дійсно, у нас велика кількість запитів, майже 25 тисяч. І ми неймовірно радіємо, коли звільняють українські території, адже виходять на зв’язок люди, яких шукають. Ми зв’язуємось з волонтерами або тими, хто їде першим на звільнені території. Також нам допомагає і Нацполіція. Так було в деокупованому Херсоні, коли я знаю, що у нас є певна кількість заявок. І поліція каже: “Все, ми їдемо на адреси. Ось тут бабуся, яку шукають, вона жива, ось її фото”,

— поділилась ведуча.

 

За словами Осадчої, запитів на пошук зниклих у порівнянні з першими місяцями війни — не так багато, проте вони складніші. До прикладу, їх з вулиці забрали окупанти та взяли до полону.

 

Цивільні заручники – це найбільша наша проблема. І ось буквально вчора уповноважений з пошуку зниклих Олег Котенко зателефонував мені та сказав, що до обміну додали цивільного. Дійсно, цивільних дуже складно повертати з ув’язнення. Зараз ми ще більш щільно працюватимемо з офісом Уповноваженого з пошуку зниклих, офісом з Правам людей. Нам важливо донести, що цивільних людей в полоні бути не може,

— прокоментувала Осадча.

 

За словами телеведучої, окупанти навіть забирають людей з домівок, вони зникають і можливо тільки припустити, що їх ув’язнили. І додала:

 

Їх забирають за будь-що: за родича, який був поліцейським в Україні, за ім’я Тарас, за будь-яку українську символіку, і навіть якщо є далекі родичі, які служили або служать в ЗСУ, або навіть були в АТО в 2014 році. Коли мені про це розповідали правозахисники, я відверто думала, що це якесь перебільшення. Проте і зі мною цивільні заручники поділились, що окупанти катують навіть музикою. Їм вмикали гімн радянського союзу.

 

Автор: #РадіоЮля

Rate it

Слухай так, як тобі зручніше

0%